Allau de peticions als arxius parroquials per a la nacionalitat

Un document que pot canviar una vida. És el que busquen nombrosos fills i nets d’exiliats espanyols de la Guerra Civil per tramitar la nacionalitat espanyola en el marc de la nova llei de Memòria Democràtica, coneguda com la llei de nets . Un requisit consisteix a disposar del certificat literal de naixement del seu avantpassat emès pel Registre Civil, però de vegades aquesta informació no es conserva, perquè durant el conflicte bèl·lic es va cremar o tampoc no està disponible en l’època anterior a la posada en funcionament del registre mateix, el 1871. Una porta a què truquen els sol·licitants són els arxius parroquials, ja que en absència d’aquest document els pot servir la partida de baptisme, acompanyada d’una certificació negativa del Registre Civil que indiqui que no es conserva la partida de naixement.

En vista de la demanda creixent de peticions per aquesta qüestió, alguns arxius parroquials fins i tot s’han reforçat amb l’ajuda de voluntaris. En el cas de l’ Arxiu Diocesà de Barcelona, situat al palau episcopal del barri Gòtic, l’impacte de la llei de nets s’ha notat. Abans d’aquesta normativa, aprovada fa dos anys, rebien menys d’una desena de demandes al mes per obtenir la partida de baptisme, mentre que des del novembre del 2022 fins a final de febrer del 2024 han atès 1.280 correus electrònics –una mitjana d’uns 90 mensuals– que demanen aquest document dels seus avantpassats per acollir-se a la nova legislació. “ Intentem fer el que podem. Als sol·licitants els fem preguntes perquè sàpiguen on poden buscar la informació i si els podem ajudar. No és una resposta de sí o no. No ho tenim tot informatitzat, és un treball artesanal”, destaca Joana Alarcón, directora de l’ Arxiu Diocesà de Barcelona.

El termini dels tràmits en el marc de la ‘llei de nets’ expirava a l’octubre, però es prorrogarà un any

Pel que fa a nacionalitats, la majoria dels peticionaris procedeixen de països d’ Amèrica del Sud, sobretot de l’Argentina, tot i que també de Cuba, Veneçuela, el Brasil o Mèxic. En menor mesura, hi ha sud-americans residents als Estats Units i d’altres països d’Europa. Segons informen fonts del Ministeri d’Exteriors, arran de la nova normativa s’han rebut 226.354 sol·licituds des del 2022, de les quals 110.540 ja han estat aprovades, en data de 31 de desembre del 2023. Tot i que el termini per fer els tràmits per la via de la llei de nets al principi expirés a l’octubre, el Govern espanyol ha anunciat que el prorrogarà un any més.

Fins ara, el personal de l’ Arxiu Diocesà de Barcelona ha ajudat en allò que bonament ha pogut i s’ha trobat amb casuístiques molt diverses. Per exemple, alguns sol·licitants disposen d’una còpia o del certificat de baptisme emès per la parròquia abans de la Guerra Civil, però amb tan mala fortuna que s’ha cremat l’ arxiu de l’església, motiu pel qual els papers originals no existeixen. En vista d’aquesta situació, el vicari general pot restituir per decret una partida de baptisme perduda durant el conflicte bèl·lic. En aquest sentit, l’ Arxiu Diocesà de Barcelona custodia part de la documentació d’algunes esglésies salvades de la crema durant la guerra, com ara la de la Mare de Déu , Sant Francesc de Paula, Sant Joan de Gràcia, Santa Maria de Gràcia, Sant Pere de les Puel·les, Santa Anna, Sant Just i Pastor o Santa Maria del Mar. Al llibre El martiri dels temples a la diòcesi de Barcelona (1936-1939) , escrit pel sacerdot i arxiver diocesà Josep M. Martí i Bonet, es recull que després de la contesa es va conservar íntegrament només el 15% dels arxius parroquials.

Una altra via per trobar la informació requerida és per mitjà dels expedients matrimonials, conservats a l’ arxiu des del segle XVI. És el que ha passat amb una petició a més de 10.000 quilòmetres de distància i un oceà pel mig. La Natalia, nascuda a l’Argentina, fa poc més d’un any es va assabentar que el seu avantpassat era espanyol. “A internet, en diaris i en butlletins oficials, vaig aconseguir saber que era natural de Barcelona, de Gràcia”, detalla. Immediatament va enviar un correu electrònic al Registre Civil per sol·licitar el certificat de naixement i a l’arquebisbat de Barcelona per a la partida de baptisme. El primer document no el van trobar, però sí que hi va haver sort amb el segon. L’ Arxiu Diocesà de Barcelona va aconseguir estirar el fil a partir de l’expedient matrimonial de la parròquia de Santa Maria de Gràcia i arribar fins al llibre de baptisme, en el qual hi ha inscrita la partida de baptisme del seu familiar, nascut el 1895.

Per a d’altres, la recerca continua. Enrique Magnani viu a Guatemala i és un dels nets del col·lectiu conegut com els nens de Morelia , un grup de 456 menors, entre orfes de guerra i fills de combatents republicans, que van ser traslladats des d’ Espanya a Mèxic amb vaixell el 1937. Magnani sap que el seu avi va néixer el 1926 i a l’ arxiu hi han trobat l’acta de matrimoni dels seus besavis, però no ha trobat el certificat de naixement, un requisit imprescindible per al tràmit. “L’ambaixada no sap com donar-me suport i em trobo una mica parat. He sol·licitat una audiència amb el registre municipal de Barcelona per part d’una advocada, però no hem obtingut resposta”, lamenta.

Dels casos atesos, l’ arxiu no té constància que s’hagin resolt, ja que estan en tràmit. No és una tasca senzilla ni ràpida. “L’any que ve tinc torn perquè revisin la meva documentació i després un any més de retard per saber si accepten la meva ciutadania”, explica la Natalia. Un llarg tràmit per a aquesta argentina que l’ha fet descobrir les seves arrels barcelonines.

Font: La Vanguardia