Pujada de preus i pressa per signar: així està el mercat de lloguer abans que canviï la llei

Falta una setmana perquè es comenci a aplicar la regulació del preu dels lloguers en 140 municipis catalans, els que tenen un mercat residencial més complicat. Això ha provocat una aturada en la firma de nous contractes, mentre propietaris i llogaters miren com els afecta la nova regulació.

En alguns casos, però, els llogaters denuncien que els grans propietaris els estan pressionant per firmar increments de preu abans no entri en vigor la limitació. Unes pujades de preu que han estat la tònica habitual durant els nou mesos que han passat des que es va aprovar la llei fins que es posaran en marxa els mecanismes per aplicar-la, a partir del dia 13 de març.


Moment d’impàs

Agents de la propietat immobiliària i administradors de finques expliquen a Catalunya Ràdio que ja fa un temps, però sobretot les últimes setmanes, el mercat del lloguer s’ha frenat.

Joan Viloca, de l’empresa immobiliària JJ Finques, assegura que «hi ha incertesa» i que, si no hi ha una urgència per trobar pis, «la gent que no ho necessita de manera immediata està a l’expectativa».

Hi coincideix Carles Sala, portaveu dels API de Catalunya, que subratlla que, a més, hi ha força confusió, sobretot al voltant de com funcionarà l’índex. Recorda que «l’índex serveix per als grans tenidors i per a aquells habitatges que, en els últims 5 anys, no hagin estat llogats com a residència habitual».

A la resta, que, segons apunta, són la gran majoria, s’aplicarà el sistema de referència respecte al contracte anterior, amb l’actualització de preu que estableixi aquell contracte. Es consideren gran tenidors els propietaris de cinc o més immobles urbans.


Firmes contra rellotge

El Sindicat de Llogateres denuncia que alguns d’aquests grans propietaris estan apressant els llogaters a firmar contractes nous. Asseguren que això passa fins i tot en casos de contractes que no estan a punt de vèncer i que pressionen els inquilins perquè acceptin pujades de preu abans de la limitació.

A la Diana, que viu en uns baixos de 39 metres quadrats al Raval de Barcelona i paga 560 euros mensuals, li demanen ara 720 euros. Assegura que «la propietat continua enrocada que no poden abaixar més, que la regulació de preus encara no està fixada i que, per tant, poden demanar el que vulguin». S’acullen, explica, al que consideren «llibertat de pactes».

«Segueixen pressionant per signar el contracte com més aviat millor perquè no tenen ganes d’acatar la regulació de preus.»

Ella ha buscat l’ajuda del Sindicat de Llogateres. El seu portaveu, Enric Aragonès, anima les persones que es trobin en aquest tipus de casos a no acceptar-los. A no firmar cap pujada de preu.

«Per molt que ens diguin que no ens renovaran el contracte i que hem de signar ara sí o sí, no hi ha cap pressa. Seria absurd signar una pujada de lloguer que serà il·legal d’aquí pocs dies.»

Preus rècord

Segons les darreres dades oficials, l’import dels habitatges de lloguer a Catalunya està assolint nivells màxims en els últims mesos. Les últimes xifres publicades per l’Agència de l’Habitatge de Catalunya són del tercer trimestre del 2023 i situaven el lloguer mitjà a Barcelona en 1.171 euros i en 848 euros a Catalunya.

El portaveu dels APICarles Sala, creu que els preus han pujat més del que ho havien de fer mentre el mercat estava desregulat. I en culpa, en part, les administracions per anunciar la llei el maig passat, però que no es comenci a aplicar fins ara. «Davant de totes aquestes incerteses, els propietaris han anat a una posició de màxims. El desgavell de l’últim any ha estat molt seriós», critica.

El sector immobiliari també explica que, arran d’aquesta nova regulació, hi ha propietaris que han passat o passaran els seus habitatges del mercat de lloguer a altres fórmules com el lloguer d’habitacions o de temporada. Sergio Gutiérrez, cofundador i soci director del club d’agents immobiliaris Excellence Real Estate, carrega contra els efectes d’aquesta mesura.

«Estem traient del mercat habitatges per a famílies i els estem oferint com a lloguer temporal o per habitacions. Fa aigües per tot arreu.»

Aquí per llegir la noticia sencera.

Font: ccma.cat