Merlin i Colonial amenacen de sortir d’Espanya si empitjora el seu règim fiscal
Les grans socimis intenten frenar el pacte fiscal entre el PSOE i Sumar per eliminar els avantatges d?aquests vehicles d’inversió. Les dues principals companyies del sector, Merlin Properties i Immobiliària Colonial, van advertir aquest dimecres que si s’acaba consumant la mesura es replantejaran el futur a Espanya, obrint la porta a seguir el camí de Ferrovial. En aquest moment les socimis tributen al 0% per l’impost de societats, sempre que reparteixin almenys el 80% dels dividends entre els accionistes, que en paguen al 19%. Els números per modificar aquest règim no donen al Congrés.
Merlin va ser la primera a reaccionar. La companyia dirigida per Ismael Clemente va remetre un fet rellevant a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) dimarts a la nit avançant que “avalua diferents escenaris i plans de contingència, en defensa dels seus accionistes, clients i empleats”. La cotitzada afegia que no exclou “cap possibilitat legal”. Colonial es va sumar a l’advertiment amb un comunicat dur del seu president, Juan José Brugera. La societat “reavaluarà la seva estratègia d’inversions i la ubicació de les seves activitats i de la seva estructura jurídica, i adoptarà, si escau, les mesures que millor convinguin a l’interès dels seus accionistes i inversors, per tal que aquestes mesures potencials no tinguin impacte negatiu a la societat”.
La vicepresidenta segona del Govern, Yolanda Díaz, i el president de Foment, Josep Sánchez Llibre
La patronal Foment del Treball es va sumar a la pressió de les empreses afectades i va reclamar obertament a Junts i PNB tombar la reforma fiscal pactada pel PSOE i Sumar. L’organització que presideix Josep Sánchez Llibre va demanar, en concret, frenar les esmenes que eliminen els avantatges fiscals per a socimis i mútues de salut. En un comunicat, Foment va sol·licitar “a les forces polítiques que defensen l’economia productiva, com Junts i PNB, que no donin suport a aquestes propostes” i va tornar a denunciar “l’infern fiscal a què el Govern sotmet a l’economia espanyola”.
La Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) també es va posicionar aquest dimecres en contra de reformar el règim fiscal de les socimis argumentant que “no és una figura específica d’Espanya, sinó que també és present a altres països europeus, on la cotització i obertura a inversors va associada a una fiscalitat especial”. El supervisor va considerar que canviar les regles impositives podria tenir “efectes significatius en la cotització i incentivar la deslocalització” de les societats a altres mercats. “Demanem cautela davant els canvis que s’estan estudiant”, va concloure.
L’impacte d’un canvi en el règim fiscal de les socimis seria limitat, apunten fonts del mercat. Per a Merlin la factura seria d’uns 16 milions i per a Colonial, una mica menys. El fet de comptar amb bases imposables negatives i part de la seva activitat fora d’Espanya redueix l’impacte fiscal de la mesura a les dues companyies. L’efecte recaptatori, doncs, seria testimonial. Les dues cotitzades van recuperar a la borsa part del perdut dimarts. Merlin va guanyar un 0,5% després de caure un 7,3%. I Colonial es va anotar un 1,5% després de perdre el 5%.
Les socimis també es van moure les últimes hores amb Junts, especialment, i amb PNB per repetir la jugada de l’impost a les energètiques, que decaurà el 31 de desembre. Les companyies creuen que els grups nacionalistes podrien amb els seus vots frenar el pacte de PSOE i Sumar.
Junts rebutja, de fet, canviar la normativa que afecta Merlin i Colonial, entre d’altres, sota l’argument que en la reforma fiscal pactada amb el PSOE no s’hi inclou la mesura. Al PNB, per part seva, es mostren escèptics quant a la possibilitat d’un acord fiscal general entre els socis d’investidura. Els nacionalistes bascos han estat clars a l’hora de criticar també un possible recàrrec a les assegurances privades, defensant que “moltíssima gent a Euskadi està assegurada a IMQ i Lagun Aro”, cosa que “descarrega en part el sistema públic de salut”. Els vots de Junts i PNB són imprescindibles a cada esmena.
Font: lavanguardia