Aval ICO per a la compra de vivenda: com saber si compleixes els requisits

Nombrosos bancs ja s’han adherit al conveni de l’Institut de Crèdit Oficial (ICO) per oferir l’aval que permetrà a joves i famílies amb fills l’obtenció d’una hipoteca per finançar fins al 100% de la compra del seu primer habitatge, en comptes de fins al 80% habitual. Entre les entitats acollides a aquesta ajuda del Govern hi ha CaixaBank, BBVA, Banco Santander, Banc Sabadell o Unicaja, entre molts altres.

L’aval hipotecari de l’ICO, això sí, encara no està disponible: les entitats han de posar a punt els sistemes perquè els sol·licitants el puguin obtenir. Però mentrestant, els interessats poden consultar si compleixen els requisits per demanar-ho. En aquest sentit, des del comparador financer HelpMyCash.com han elaborat un simulador en línia que permet esbrinar-ho en qüestió de minuts.


Simulador ‘online’ de requisits

El simulador de requisits de l’aval ICO elaborat per HelpMyCash és totalment gratuït i el pot fer servir qualsevol persona interessada en aquesta mesura. Només cal introduir una sèrie de dades clau de l’usuari, com ara la seva situació personal, econòmica i familiar, i el simulador indicarà, en qüestió de minuts, si es reuneixen o no les condicions perquè l’Estat avali la hipoteca.

En primer lloc, cal indicar si tenen menys de 35 anys o fills a càrrec. També cal assenyalar si s’és resident a Espanya amb dos anys o més d’antiguitat i si es demanarà la hipoteca en parella, cas en què caldrà introduir també la seva edat i la seva antiguitat com a resident al nostre país.
Seguidament, cal introduir els ingressos bruts anuals de l’usuari i de la seva parella, si es demanarà la hipoteca conjuntament. Així mateix, si se’n tenen menors a càrrec, cal indicar quants formen part de la unitat familiar. És important assenyalar que només es pot accedir a l’aval si es cobren un màxim de 37.800 euros per persona; una quantitat que s’incrementa en cas de tenir fills a càrrec o ser família monoparental.

Finalment, cal indicar si el patrimoni net de l’usuari supera els 100.000 euros i si té altres propietats registrades a nom seu. En cas de tenir-ne, cal assenyalar també si no es pot disposar d’aquest immoble per compartir la copropietat per una herència, a causa d’un divorci, a causa d’una discapacitat o de qualsevol altra causa de força major. Amb tota aquesta informació, el simulador de HelpMyCash determina si l’usuari compleix o no els requisits per accedir a l’aval hipotecari de l’ICO.

Preu màxim segons comunitat autònoma

Ara bé, l’eina d‟aquest comparador no té en compte si l’habitatge que vol comprar l’usuari té un cost ajustat als requisits per demanar l’aval de l‟ICO. És important destacar, en aquest sentit, que el preu màxim de la casa o del pis que es pot adquirir gràcies a aquesta ajuda varia en funció de la comunitat autònoma on es durà a terme l’operació.
Extremadura és la comunitat on s’estableix el preu màxim més baix: 200.000 euros. El segueixen Andalusia (225.000 euros) i Astúries, Canàries, Cantàbria, Castella i Lleó, Castella-la Manxa, el País Valencià, Galícia, Regió de Múrcia, La Rioja, Ceuta i Melilla; totes amb un cost màxim de 250.000 euros.

A l’Aragó i les Illes Balears, en canvi, es pot demanar l’aval de l’ICO per comprar un habitatge de fins a 275.000 euros. Aquest preu màxim arriba als 300.000 euros per a immobles que s’adquireixin a Catalunya, Navarra i el País Basc. Finalment, el cost màxim a la Comunitat de Madrid és de 325.000 euros; el més alt d’Espanya.


Cal ser solvent


Tampoc no cal perdre de vista que per obtenir l’aprovació de la hipoteca és imprescindible comptar amb una bona situació econòmica i financera. El banc és el que té l’última paraula, i des de HelpMyCash adverteixen que només concedirà el préstec si el client compta amb estabilitat laboral, no té deutes impagats i pot pagar les quotes amb un màxim del 30% dels ingressos nets.

Així mateix, cal tenir present que les hipoteques avalades per l’Estat permetran finançar fins al 100% de la compra d’un habitatge, però no les despeses associades a la formalització de l’adquisició. Per tant, el client haurà de tenir estalviats prou diners per pagar aquestes costes, el preu de les quals sol ser l’equivalent al 10% sobre el valor de l’immoble.


Alternatives si no es pot aconseguir l’aval


I què passa amb les persones solvents que no compleixen els requisits per obtenir l’aval de l’ICO? Segons HelpMyCash, hi ha altres maneres d’aconseguir una hipoteca que financi més del 80% de la compra d’un habitatge: negociar amb les entitats, comprar un pis de banc, sol·licitar préstecs hipotecaris específics per a joves o funcionaris que cobreixen fins al 95% de la compravenda…

En tots els casos, contractar els serveis d’un broker hipotecari pot ser aconsellable. Aquests intermediaris saben quines entitats solen oferir hipoteques de més del 80% i com negociar-hi perquè aprovin l’operació, per la qual cosa hi ha més probabilitats d’aconseguir el préstec desitjat si se’ls encarrega la sol·licitud.

Font: LaVanguardia